Kutatás és fejlesztés sörfőzdénkben

A gluténmentes PILS

A társadalom egyre nagyobb hányadát érintik az ételallergiás panaszok és ennek ellenére továbbra is kis mennyiségben elérhetőek a magas minőségű, érzékszervi szempontok alapján az általános összetevőkkel rendelkező termékekhez hasonló élelmiszerek. Ezt a piaci rést szeretné betölteni a társaságunk, ahol az első, prototípusként fejlesztett termék egy gluténmentes, hozzá adott vitaminokat és ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó sör.

A társaságunk eltökélt szándéka, hogy az italipar területén bővítse majd termékpalettáját, a prototípusoz hasonló nem allergén élelmiszerekkel és ezen élelmiszerek kifejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

A kutatásfejlesztés során egy nagy hozzáadott értékű, az üzemi élelmiszergyártásban is jól felhasználható prototípus fejlesztése valósul meg, egy kézműves minőséget jelentő sör termékcsalád formájában.

A fejlesztés projekt során kiválasztásra kerülnek a megfelelő alapanyagok és segédanyagok, amelyekből mikro üzemi körülmények között teszt termékek készülnek. A teszt termékek érzékszervi, analitikai és élettani kiértékelését követően kialakításra kerül a prototípus termékcsalád végleges termékei.

A tesztek során leírásra kerül a prototípus kisüzemi és nagyüzemi körülmények közötti gyártástechnológiája is.

Az alapanyagok kutatása során a magas minőségű maláták mellett az egyéb anyagok, úgy mint élesztők, felhasznált víz, komlók és egyéb hozzáadott anyagok élettani hatásai mellett azok pontos összetevőit vizsgáljuk, a prototípus termék elkészítése céljából érzékszervi és élettani hatások szempontjából.

Véleményünk szerint az új termékcsalád számottevő hatással lehet az egész iparágra, mivel Magyarországon eddig nem gyártottak gluténmentes söröket, különösképpen nem a magas szakértelmet kívánó kézműves kategóriában. A gluténmentesség mellett az optimalizált funkcionális mikroelemtartalom pedig egy olyan technológiai újítás, mely a piacra kerülésével a versenytársak stratégiáját is megváltoztathatja.